Home
Aktuálne číslo
Archív
Bonusy
Príbehy
Témy
Kontakty
 
Chorche: Pomohol mi nájsť moju hodnotu

Pomohol mi 

Môj život bol vždy celkom „fajn". Mama s ocinom sa príkladne starali, aby som mal dostatok. Doma bola viera v Boha iba latentne prítomná v modlitbe, na Vianoce a návštevách v kostole u starkej na lazoch. Neskôr po revolúcii nejaký katechizmus a sviatosti. Na môj vnútorný svet a vnímanie vecí mali ale obrovský vplyv vzťahy. Odvždy som bol mierumilovný, tichší, hĺbavý a nesmelý, nerozhodný a skôr pasívny. To nezodpovedalo „predstave o správnom chalanovi" môjho ocka a tak sa ma snažil posunúť trochu do inej polohy. Robil to ako vedel, za veľa z toho mu vďačím, no mnohokrát používal výčitky, porovnávanie, výsmech a mlčanie, aby ma zmobilizoval. Hoci mi dával v mnohom slobodu, mal na mňa obrovský vplyv a ja som z celej tej výchovy usúdil, že nie som „taký, ako by som mal byť". Vpustil som do seba lož a hlbokú pochybnosť o sebe a uveril som jej. A tak som sa snažil byť správnym, viesť aktívny úspešný naplnený pestrý život s ušľachtilými záujmami. Ukončil som vzdelanie, chodil po horách, robil šport, cestoval po svete, bavil sa. Robil som veci, o ktorých som ani nevedel či ich chcem robiť a či ma bavia, hlavné že z nich boli pekné fotky a boli závideniahodné.

„Vo veciach, ktoré som robil, sa donekonečna striedali nadšenie a frustrácia. A do toho všetkého ešte ten Boh, ktorý sa díva."
Mal som pocit, že žijem životy iných ľudí, že môžem byť všetkým a ničím. Vo vzťahoch a veciach, ktoré som robil sa donekonečna striedalo nadšenie a frustrácia. Túžba naplniť sa a nenaplnenie. A do toho všetkého ešte ten mlčiaci a vyčítavý Boh, ktorý sa zhora díva a hodnotí a vidí ako zlyhávam a „nespĺňam normu". A hanbím sa z toho spovedať. Ostatní to dokážu, ja nie. Málo sa snažím. Moje osobné maličké zacyklené peklo. Nerozumel som životu.

Potom sa niečo stalo. Akosi prišlo obdobie, keď som sa na život začal pozerať inak. Dnes viem, že to bola milosť. Duchovná obnova, ktorá hovorila o problémoch mužov zažívať Božiu blízkosť, o falošnej identite zasiatej pozemskými otcami mi odkryla omyl, ktorý žijem a vysvetlila, prečo hľadám svoju hodnotu tam, kde nie je. Pomohla mi pochopiť seba samého a objaviť niečo staronové, uvidel som Boha, ktorý je iný a celý čas vo mne bol, ale ja som ho nevidel. Konečne som sa vnímal v inom svetle, plakal som, bolo to silné, osobné a autentické. Objavil som miesto pokoja a lásky vo svojom vnútri, krásu a hĺbku svojej duše a stvorenia a nad tým všetkým bol môj staronový milujúci Boh. Toto miesto navštevujem dodnes, čerpám z neho, tvorím, milujem, rozhodujem sa, som sám sebou, žijem. Život na tomto mieste už nie je iba „fajn", je to môj veľký príbeh. Za toto miesto zomieral Boh.

Richard
Eduard Heger
Maria Spesova
Adam Mackovjak
Mata
Marek
Mario
Michal Svetko
Roman Seko
Facebook
Redakcia
Kontakt
Prihlásenie